Zitten op een bank die zweeft

Japans design met een Frans verhaal: The Balloon Bench

Kennen Japanners iets van design? Op die vraag antwoorden wij graag met een volmondige ja! Kijk maar eens naar dit staaltje geniaal design: de Balloon Bench van h220430. h220430 is een Japanse designstudio die onder andere verlichting en meubilair ontwerpt. De fascinerende Balloon Bench is het paradepaardje van de studio.


De Balloon Bench is een ‘drijvende’ bank. Het lijkt of ze zweeft door de trossen ballonnen aan beide uiteinden. Dat is natuurlijk niet zo. De aluminium bank hangt met ankerpunten in het plafond. Die verankering wordt verborgen door de clusters van polyethyleen ballonnen. Maar het zorgt voor een letterlijk luchtig en fris effect.

Balloon Bench is dus een ‘visuele’ bank. “Ik liet mij inspireren door het gevoel van zweven dat Pascal ervaart in Le Ballon Rouge”. Dat zegt h220430-ontwerper Satoshi Itasaka.

Le Ballon Rouge is een fantastische Franse kortfilm uit 1953. Franse filmmaker Albert Lamorisse won er verschillende prijzen mee, onder andere een Oscar voor het beste en meest originele scenario en de Palme d’Or voor kortfilms in Cannes.

Ballonnen met een eigen wil

In Le Ballon Rouge vindt hoofdpersonage Pascal, gespeeld door Lamorisses zoon, op weg naar school een met helium gevulde ballon. De ballon volgt hem waar hij ook heen gaat. Overal door Parijs. De ballon, die een geest en een eigen wil lijkt te hebben, zorgt voor afgunstige blikken bij andere kinderen en verrassende en bewonderende blikken bij volwassenen. Pascal ontmoet Sabine, gespeeld door Lamorisses dochter. Het kleine meisje heeft ook zo’n ballon. Een blauwe. Wanneer Pascals rode ballon stuk wordt geprikt door pestkoppen, wordt de jongen door andere ballonnen over Parijs gevlogen naar een magische wereld.

Balloon Bench is dus een uitzonderlijk staaltje van Japans design geïnspireerd door een fantastisch Frans verhaal. De ballonnen doen dienst als lampen.

Bezoek de Japanse designstudio h220430

Plaats een reactie