Expressieve kunstwerken die je raken in de onderbuik

Antwerpse kunstschilder David Feyaerts ontwikkelde een heel eigen stijl

Kunstwerken geven een extra dimensie aan een interieur. Een kunstwerk kan je interieur ‘af’ maken. De werken van de beloftevolle Antwerpse kunstenaar David Feyaerts zijn een expressieve explosie op je netvlies. Ze komen volledig tot hun recht in een modernistische of industriële sfeer. Die monumentale witte muur in je leefruimte, de grote en open ruimte in je loft of in je kantoor. Door Feyaerts’ unieke stijl doet elk kunstwerk je woning bruisen van energie.


David Feyaerts legt zich toe op schilderkunst. De Antwerpenaar is autodidact. Tijdens zijn studies aan de Universiteit Antwerpen begon hij te schilderen. Op basis van invloeden uit de fotografie en de schilderkunst evolueerde zijn werk naar een geheel eigen stijl. De puurheid van kleur en expressie staan centraal in zijn werken.

Confronteren met kleur

In een oogopslag zie je dat kleuren belangrijk zijn in Feyaerts’ werken. Achtergronden en kleurvlakken worden doorbroken met contrasterend zwart en wit. “Ik wil met mijn werk mensen confronteren met kleur. Wij leven in een grijze verstedelijkte wereld waarin kleur gecensureerd wordt en enkel binnen een omlijnde context zoals in vitrines, parken, perkjes toegelaten wordt. Elk van mijn schilderijen is een kleurcompositie die een stemming geeft en het figuratieve thema ondersteund. Zo kan de kleurcompositie op zichzelf bestaan, zoals in een goede popsong de muziek ook los van de woorden kan bestaan”, aldus de kunstenaar.

Dialoog met toeschouwer

De thema’s die Feyaerts opneemt in zijn werk zijn herkenbaar en eenvoudig: “Geen complexe boodschappen maar een beeld dat de essentie weergeeft. In mijn werk spelen montage, collage en kleur een belangrijke rol. Als uitgangspunt wordt steeds vanuit bestaand beeldmateriaal gewerkt. Delen uit foto’s, posters, verpakkingen,… worden geïsoleerd en krijgen in de compositie een nieuwe context en betekenis. De elementen van het werk zijn herkenbaar maar vormen een nieuw geheel of een nieuw standpunt.”.

Expressie en interactie een constante

De kunstenaar streeft dus naar een zo groot mogelijke interactie tussen het kunstwerk en de toeschouwer. Feyaerts’ kunstwerken raken je altijd door de grote expressie, de kleuren en het verhaal dat er in wordt verteld. Een eigenschap die reeds typerend was in zijn vroegere werk. ‘Neem nu de reeks rond terrorisme. Het gaat over feiten die in de jaren 70 en 80 werden gepleegd. Misdadigers en slachtoffers zijn ondertussen voor de meeste toeschouwers anoniem geworden. Toch voelt de toeschouwer bij het bekijken van de werken aan dat dit niet zomaar portretten zijn. Er is iets aan de hand met deze mensen. De voorstelling van deze personages leidt tot een zoektocht. De toeschouwer zoekt verbanden tussen dat ene gezicht dat hij herkent en al die andere. En zo ontstaat een nieuwe interactie tussen kunstwerk en toeschouwer. Hetzelfde geldt voor de nieuwe werken waarin één of meerdere elementen bekend voorkomen maar de context van het geheel de bestaande betekenis van dat element vervormt.”, vertelt Feyaerts.

De werken worden op doek of op papier vervaardigd met acrylverf. Het grote formaat van zijn laatste werken is opvallend. “Werken op doeken van 2 meter breed en 1,5 meter hoog geven impact. Het imponeert, leeft en als schilder is het een hele uitdaging.”

Biografie

David Feyaerts is geboren op 22 december 1971 in Borgerhout. Hij studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. David Feyaerts woont en werkt in Deurne. Hij is autodidact laat zich inspireren door de werken van ondermeer Matisse, Stella en bevriende kunstenaars als Allesandro Algardi en Sam Middleton. De jonge kunstenaar exposeerde al enkele keren en werd geselecteerd met het werk “De beslissing” geselecteerd voor de Canvascollectie 2010, een initiatief van openbare omroepen VRT, RTBF en BRF dat een podium biedt aan jonge, beloftevolle Belgische beeldende kunstenaars met een hedendaagse artistieke visie. Ook haalde hij met het werk “Munchen 1972” een plaats in de selectie voor de finale van de Saatchi Showdown.

Bekijk de werken van David Feyaerts in de shop

Bekijk meer werken van David Feyaerts op zijn website

Plaats een reactie